Az Oktogonhoz közeli, kisforgalmú Eötvös utca a Hunyadi téri vásárcsarnok hátsó bejáratánál, az Andrássy útra merőlegesen helyzkedik el.  Az elmúlt időszakot a vitatott sorsú 600 millió uniós támogatással épült, a terézvárosi önkormányzat tulajdonában lévő kultúrház építési munkálatai jellemezték. Most az üresen álló épület közvetlen szomszédját kezdték el átalakítani, a korábbi mintához hasonlóan a fél utca lefoglalásával. Az elmúlt napokban a korábbi építkezés komor, szürke fémtábla kerítését OSB lapokból készített kerítés váltotta fel, majd forgácslapokra igényesen elkészített grafika került fel.

Mint megtudtam, az ötletgazda Papp Lajos, a Meto Építő zRt. munkatársa volt, és az ismerősi köréből hívott streetart művész készítette el az alkotást. Maga a mű, kinek kinek saját ízlése szerint ítélendő meg, de tény, hogy a Meto logóját nem zavaróan használja és mindenképp színesíti az utcaképet. Az ilyen jellegű városkép védelem pozitív példaként állítható minden generálkivitelező elé! Természetesen a nagyforgalmú építési helyszíneket védő kerítéseket, hálókat kereskedelmi reklámok lepik el, gondoljunk csak a szükséges kivitelezési idő 2-3szorosára nőtt csomópontok építési hálóira a nagykörúton. Itt a felületek értékesítése szóba sem kerülhetett, ugyanakkor igényes alkotás váltja fel az unalmas OSB lapokat, vagy az azokat jellemzően idővel belepő tageket. Ez mutatja a kivetelező városvédő gondokodását és felelős - nem mellesleg PR értéket is magába foglaló - gondolkodását.

Hasonló kezdeményezés indult tavaly nyáron a Rákóczi téri 4-es metrómegálló építkezésénél, ott a meglehetősen hosszú kerítést több streetartos műve díszíti azóta is, (summertime/summer trip témakörben) méghozzá taggelés nélkül, vagyis a többi művészkolléga nem csúfította, írta felül a különböző stílusban készült alkotásokat. A legforgalamasabb nagykörúti frontvonalra rotációval kerültek ki az alkotások, egymást cserélve.

 

Azok számára, akik nehezen hiszik el, hogy a streetart értéket is közvetítet, sőt önmagában súlyos összegeket ér, álljon itt a graffitizők koronázatlan királyának Banksy-nek tavaly, a londoni Essex Road-on készült alkotása, aminek vázlatait 195 ezer fontért árvereztek el. A fogyasztói társadalom éles kritikája nem szorul bővebb magyarázatra...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr291178272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása