Egy cseh kolléga tavasz elején mesélt azokról a családokról, akik a cseh nagyvárosokat körülvevő agglomerációba költöztek. Nagy házak, gyakran már modern energiagazdálkodással, napelemekkel, hőszivattyúval, magas szinten energiatakarékos, sokkamrás ablakokkal, tízcentis és/vagy grafitos hőszigeteléssel és a tulajdonosok alapos ismeretével a passzívházakkal kapcsolatban.

A családfenntartó korareggel, hosszas dugókon keresztülvágva magát elindul többezer köbcentis terepjárójával a városba és csak késő este ér haza. Felesége - a zöld özvegy – közben ellátja a gyerekeket, és alig mozdul ki a fenntartható energiával takarékoskodó házukból. Maximum a többi zöld özveggyel tudja tartani a kapcsolatot.



 

A nagy és energiatakarékos ház itthon is megoldható, a luxusautók legújabb generációja széria-felszerelésként tartalmazza a 3 milliós spórolást jelentő hybrid címkét.

Ugyanakkor Budapest esetében a szuburbanizáció, a kilencvenes években megindult vándorlási hullám az agglomeráció felé lassan a visszájára fordult. Az iskolázás, a szórakozás problémáit csak néhány Budapest közeli település sikeresen oldotta meg, ugyanakkor az infrastruktúra-fejlesztés nem minden esetben segített a munkába jutás problémáin. Jusson be valaki gyorsan egy munkás hétköznap reggel mondjuk Törökbálintról a BAH csomópontig, bár azt hiszem ezt a sort sokáig lehetne sorolni. A téma és a probléma időről-időre felbukkan a médiában.

2001-től indult meg a visszaköltözés Budapestre, a nagyobb komfortot kedvelő kezdtek „visszaszivárogni”. 2007-ben fordult elő először a rendszerváltás óta, hogy többen költöztek vissza Budapestre, mint ahányan kiköltöztek a környező településekre. Az alábbi két – kronologikusan egymás mögé illeszthető – táblázat látványosan mutatja be a folyamatokat, ahogy visszazár a nyíló olló.
 
  

"A folyamatokat Magyarország nemrég elkészült Demográfiai Portréja világítja meg. Budapest pozitív vándorlási egyenlege – több külföldi nagyvároshoz hasonlóan – az 1990-es évek elején megszűnt, sok család kiköltözött az agglomerációba. A főváros vándorlási vesztesége az 1990-es években 110 ezer fő volt, ezzel párhuzamosan Pest megye vándorlási nyeresége 125 ezer fő volt. (Ebből adódik, hogy Budapest és vonzáskörzete együttes lakosságszáma tartósan 2,4 millió körülire tehető: ennyi ember használja a főváros infrastruktúráját rendszeresen.)

Az elvándorlás üteme az ezredforduló után fokozatosan mérséklődött. 2007-ben Budapest vándorlási vesztesége megszűnt: közel hatezer fővel többen költöztek be a fővárosba, mint ahányan elhagyták. Ez a trend 2008-ban is tovább erősödött, ekkor Budapest már 7 ezer fős pozitív egyenleget könyvelhetett el. A folyamat eredményeként 2007. január 1-én 1 696 128, egy évvel később 1 702 297, míg tavaly év elején 1 712 210 fő élt a fővárosban.
"

Forrás: Demografia.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr502041478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása