A magyar építészek (tervezők, szakértők, felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök) számára a szakmagyakorlás folytatásához az Építészkamara és a 103/2006 (IV.28) Kormányrendelet kötelező továbbképzést ír elő. Ennek egy része szabadon választható, másik része kötelező továbbképzés, melyet 5 év alatt kell teljesíteni, és a jogosultság megújításakor igazolni. A szabadon választott továbbképzésekből 20 kreditet kell összegyűjteni 5 év alatt.

 

2007-től már elég sok, az építőiparhoz kapcsolódó cég akkreditáltatta magát a szabadon választható kreditpontos képzések megtartására, jelenleg a Magyar Építész Kamara honlapján 700-nál több szabadon választható és 23 kötelező képzés található meg a 2009-től működő Online Továbbképzési Információs Rendszerben, ami egy hatalmas, átláthatatlan és felesleges szervezői információkat tartalmazó táblázatot váltott le. Az önállóan tartott képzések mellett egy-egy témakörre felfűzve cégek konferencia sorozatban egyesítették erejüket, az ország több pontján is tartva előadásokat, pl. Tetőakadémia, Öko-logikus építészet, Csarnok megoldások stb. Az oktatások ára többnyire alacsony, az építőipar számára gyártó, szolgáltató és beszállító cégek elemi érdeke, hogy a kutatás+fejlesztés által előállított eredményeket, technológiákat és anyagokat megismertessék az építészekkel.

A gyorsan szárba szökkenő iparágban több cég küzd az oktatandó építészekért, az egyik legjelentősebb és innovatívabb a Budapesti és a Pest Megyei Építész Kamara által 2007-ben közösen alapított Építész Továbbképző Kht. amely sokrétű oktatási programjába hazai és külföldi tanulmányutakat is felvett, illetve nyitott a bármikor elvégezető online építészképzések irányába is. A távoktatással foglalkozó aloldal szabályai egyszerűek, általánosan elfogadottak:

- regisztrált tagként be kell lépni (megadva a nevet, a névjegyzékszámot, címet, e-mail címet, jelszót és számlázási címet)

- a távoktatási menün belül ki kell választani az elvégezni kívánt anyagot

- el lehet olvasni az anyagrész tematikáját

- majd a kiválasztott anyag megrendelése után a teljes anyag elérhetővé válik

- a megrendeléssel egy időben el kell utalni a pénzt

- el kell sajátítani az anyagot

- és utána lehet vizsgázni

- sikeres vizsga esetén az építész megkapja a kreditpontokat.

A korábbi Alaprajz magazin szerkesztőségéből 2 évvel ezelőtt induló, a Metszet magazint kiadó és a tervlap.hu-t, az epitesimegoldasok.hu-t valamint az epitesztovabbkepzes.hu-t gondozó Artifex kiadónál is hasonló elméleti megoldás szerint végzik a munkájukat az online építészképzéssel kapcsolatban. Számomra a legnagyobb különbség az, hogy itt a gyakorlat nagyban eltér az elmélettől. Ugyanis a tervlap.hu oldalain az online oktatások teljes mértékben elérhetők. Nem kell regisztrálni, nem kell számlázási címet megadni, sőt, még csak építésznek sem kell lenni. Ha a neten szörfölő olvasókat érdeklik az Energiatudatos építés eszközei (nyílászárók, hőszivattyúk, talajszondák), vagy az Épületek életciklus-elemzése – Mitől környezetbarát egy épület, vagy Környezetbarát, energia-hatékony külső falszerkezetek érdeklik, akkor az élő szemináriumon felvett egy-másfél órás hanganyagot tudják végighallgatni, miközben az előadás slide-jai követik egymást automatikusan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pénzt ezért nem kér senki, a cégek és a kiadó érdeke is, hogy a lehető legtöbb olvasóhoz eljussanak ezek az anyagok. Az információ és a pénz útja szétválik. A pénzt csak az építészektől várják, a kiválasztott anyaghoz kapcsolódó kreditpontokért, ami a szakmagyakorlás folytatásához szükséges. Kérdés, hogy ez a módszer átültethető-e más területekre, elképzelhető-e, hogy az információ hozzáférést ingyen megadhatjuk mindenkinek, de az állja a számlát, aki utána pénzt tud keresni ezzel az információval. Másrészt a szerkesztőknek és az előadó cégeknek is hasznossá tud válni a letöltők, nézelődők nagyobb száma, mert így nagyobb bizonyossággal lehet egy-egy témára azt mondani, hogy ezzel kell foglalkozni, ez a hot-topic manapság, ezzel kapcsolatban érdemes kommunikálni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr553337386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása