Március 26-án este 20.30-kor ismét lesz WWF Föld Órája. A világ legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciójának keretében 60 percre az egész bolygón elsötétülnek a metropolisok fényei, az ikonikus épületek, és sok millió háztartás.

Ma a Bautrend és Buildecon közös szervezésében létrehozott építőipari kerekasztal-beszélgetésén vettem részt, ahol persze az energiahatékonyság növelése is téma volt. Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője rámutatott, hogy a lakáspiacon az energiahatékonysági beruházásokat többnyire elmosta a válság, már nem tudtak a tulajdonosok 10 éves megtérüléssel számolva 2-3 millió forintot beruházni. Pásztor József építészmérnök, az Építész Kaláka munkatársa elmondta, hogy reálisan számolva a leggyorsabban megtérülő szolár rendszereknél többnyire azzal számolhatunk, hogy mire megtérülne a rendszer, az alapvető elemei elhasználódnak. Alapvető szemléletváltást hiányolt Széman György, a MÉÁSZ ügyvezető elnöke is, és én úgy gondolom, hogy pont a Föld órája típusú kezdeményezések irányíthatják rá a figyelmet az energiapazarlásra és a takarékosság folyamatos igényére.

Az építőipari szereplők közül is biztosan jópáran csatlakoznak az akcióhoz, akikről én tudok a következők:

Schneider-Electric
Build Communication
Creaton

Aki tud további csatlakozókat, értesítsen (acskapocsblog@gmail.com), és az utókor számára rögzítem.

A Schneider-Electric egy igen-igen megdöbbentő tényt szolidan becsomagolva jelezte, hogy ők is csatlakoznak a Föld órájához. (Erre a 72%-ra majd rákérdezek!)

 

A világ összes energiafelhasználásának 72%-át kezelő Schneider Electric arra biztatja minden dolgozóját és partnerét, hogy 2011-ben is csatlakozzon az eseményhez.

Néhány érdekesség a hazai csatlakozók közül: a ferihegyi repülőtér teljesen lezárja az egyik kifutópályáját a Föld Órája időtartama alatt. Kialszanak a pályafények, a bevezető fénysor, és a földetérési-zóna speciális lámpái. Aki csendesebb programra vágyik, az is számtalan lehetőség közül választhat, több étteremben, sőt a New-York kávéházban is gyertyafényes vacsorát tartanak.

Természetesen nem csak a fővárosban lesznek programok, Szegeden a WWF és Közép-Európa legzöldebb egyeteme közösen szervezi a rendezvényt, de az ország több településén lesznek fáklyás, gyertyás felvonulások, filmvetítések, csillagászati bemutatók, ezekről bővebb információ a WWF oldalán.

Úgyhogy mindenkinek villany leó' holnap este egy órára!

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr72772100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása