Hatalmas betűkkel, piros háttér előtt virít a felirat a Metszet karácsonyi számában: "A 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet szerint MÁR A TERVEZŐ A FELELŐS az épületbe kerülő építési termékek műszaki teljesítményéért!" Ez és a kötelező művezetés közben összeszedett jogi felelősségvállalás magasra emeli azt, amit a tervezőkön számon lehet kérni, ennek könnyen érthető hozománya a kötelező tervezői felelősségbiztosítás megjelenése.

Ugyanakkor a társadalmi elvárások szintjén is határozottan megjelent egy újfajta felelősség 2016-ban az építészekkel szemben. Az idei Velencei Építészeti Biennálé főkurátora, Alejandro Aravena Reporting from the Front (Jelentés a frontról) címmel hirdette meg a programot, ami kulturális és művészeti szempontokon túl szociális, politikai, gazdasági és környezeti vonatkozások figyelembe vételére ösztönözte a tervezőket. Számos ország pavilonja vette fókuszába a menekültkrízis feladatait építészeti szempontból.

Hasonló úton jár a nyáron a megszokott formájában megszűnt A10 magazin főszerkesztője, Indira van’t Klooster is, aki a FAKRO nemzetközi építészpályázatának és az Építészfórum által kiírt Média Építészeti Díja előzsűrijének is zsűrielnöke volt. Az előbbi esetben a tervezők társadalmi felelősségvállalása már a kiírásban is megjelent, egy meglévő, használaton kívüli épületet kellett úgy átalakítaniuk a pályázóknak, hogy a környezetükben felbukkanó társadalmi problémákat kellett kezelniük. Az Építészfórum pályázatánál a shortlist kiválasztásánál jelent meg ez a fajta gondolkodás és szempontrendszer, amire a nyilvános sajtózsűrizéssel egybekötött díjátadón a hazai sajtó képviselőiből összeálló zsűri megfelelően érzékenyen rezonált, a  problémafelvetést és az arra adott építészeti választ hasonló erővel szerepeltették az értékelésükben, mint a megjelenő építészeti értékeket.

1_antonio_torres_sanz_loszergyar_2.JPG

A FAKRO pályázatának spanyol győztese, Antonio Torres Sanz egyszülős családokra, bevándorlókra, elszegényedő rétegekre fókuszálva tervezett át egy három évtizede használaton kívüli lőszergyárat.

2_filomena_visone_casamigrante.JPG

A második helyre Filomena Visone futott be Olaszországból, Migránsok háza elnevezésű projektjével, egy tengerparti falu elhanyagolt épületét alakítva át az országba áramló migránsok számára ideiglenes szállásként, meghatározva azt is, hogyan integrálható majd a migránsválság megoldása után a helyi turizmusba az épület.

3_rodpechprai_kozossegi_piac.JPG

Harmadik helyen Warat Rodpechprai végzett egy thaiföldi helyi piac újragondolásával.

Az építészek társadalmi felelősségvállalásával valóban lehet számolni, a fenti kezdeményezések világosan bizonyítják, hogy megbízói igényeken és az egyéni építészeti eszköztár használatán túl is marad még olyan szociálisan érzékeny, a napi híreket és trendeket szem előtt tartó szempontrendszer, amire pozitívan értékelhető, érzékeny választ adnak az építészek.

A FAKRO pályázatáról további képek és a zsűri értékelése a cég weboldalán található meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr1012059655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása