Napokon belül nyílik a MOL legzöldebb benzinkútja a budapesti Istenhegyi úton Ferencz Marcelék "Lóitatós" CBA-jával nagyjából szemben. A kút hosszú ideje megvolt, de most fotovoltaikus előtetővel, szolárfákkal és valóban zöld falakkal újul meg. Nem utolsó sorban jó példát mutatva arra, hogyan lehet tervezői/designeri oldalról felhasználni a megújuló energiával dolgozó szerkezeteket és struktúrákat, a kút klasszisokkal jobban néz ki, mint az elődje. 

 

 

A formai megfogalmazás is szuperzöld igyekszik lenni, kedves leveles-katicás grafikai elemekkel, a hegyoldalba simuló, zöldfelületekkel borított épülettel. Az ilyen tervek többsége mostanában papíron marad, ezért nagyszerű, hogy a MOL vette a pénzt és fáradtságot, és létrehozta ezt a pilot-ot. Bízzunk benne, hogy próba projekt sikeres lesz és több ilyen kút jelenik meg majd a MOL hálózatában.

Ha csak a név: "MOL ECO GREEN töltőállomás" jelenne meg egy 3D-s grafinkán a cég éves jelentésében, akkor a legvadabb környezetvédők greenwashingot sziszeghetnének, de ez így egy valódi próba lehet. A kút üzemeltetése és energiafogyasztása mérhető, összevethető a korábbi adatokkal, így pár hónap vagy egy év múlva már pontos adatok állnak a rendelkezésre a megtérülési időről, és a hatékonyságról. Erre mindenképp érdemes lesz visszatérni.

Az eddig elcsípett információk alapján az előtetőn és a szolárfákon elhelyezett napelemekkel 30kW megújuló energiát termelnek. A zöldfal és zöldtető alkalmazásával évente 10 tonna széndioxidot kötnek meg, az esővizet gyűjtik és öntözésre használják majd. Az épület hűtését és fűtését energiatakarékos hőszivattyú biztosítja, a világítást a power-LED lámpatestekkel oldják meg. Apró figyelmességként a bútorok újrahasznosított kartonpapír felhasználásával készültek. A parkolóban elektromos autó feltöltése is lehetséges...

A MOL-nak összesen 1.623 töltőállomása van, és ebből legalább ez a budapesti ilyen takaros és takarékos. Még a kukatároló is zöld: CSR a javából, nem szavakban, hanem tettekben.

Hamarosan az Építészfórum részletesen is beszámol erről a projektről, részletesebb adatokkal, és egy rövid beszélgetéssel a tervezőkkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr573503849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása