A Twitteren futótűzként terjed pár órája a hír , hogy visszavonta a parlament a lakcímbekérési kötelezettséget az új és a már meglévő listáknál, az eDM esetén (2008. évi XLVIII. törvény). Az öröm alapvető, mert ezek szerint egy teljesen felesleges körrel kevesebb, és ezen túl majd ismét a nemzetközi trendnek elfogadott adatmennyiséggel lehet feliratkozni egy hírlevélre (név+email cím).


Leegyszerűsítve: akik a törvényesség keretei között akartak maradni, levelet küldtek ki a korábbi feliratkozóknak, amelyben bekérték a címeket, illetve közölték, hogy amennyiben nem kapnak visszajelzést, akkor többet nem küldenek levelet. A nekem küldött hírlevelek kb. 30%-a bírt csak olyan fontossággal, hogy megadjam a lakcím adataimat, a többi - jellemzően kereskedelmi jellegűek - esetén én bizony nem vettem erre a fáradtságot. A jó adatgazda a leiratkozottakat Robinzon listába tette, és onnan a feliratkozó újbóli jelzéséig elvileg nem is tudja kivenni. Geekek és tanácsadók hírlevél-listáiról most hiányzik 6-10% feliratkozó, és biztos vagyok benne, hogy a kereskedelmi vonalon ennél lényegesen magasabb volt a lemorzsolódók aránya. (Feltehetően az IT szakemberek azért ki tudják emelni az "törölt" címeket, ha nagyon kell.)

Igyekeztem megkeresni a hír forrását, magát a tövénymódosítást. A www.parlament.hu oldalra hivatkozott a DirektMarketingSzövetség közleménye, igyekeztem ott fellelni, hogy pontosan hogyan is állunk, mivel páran már a Magyar Közlönyre is hivatkoztak. A Közlönyben nem találtam semmit, de ez természetes, mivel egyelőre a törvénymódosítás a Köztársasági Elnök aláírására vár, ez után nyolc nappal lép élebe (és jelenik majd meg a Közlönyben.)

Az Országház honlapja nagyon nehezen kereshető, web-ergonómiai szempontból bőven hagy kivetnivalót maga után sajnos. Szerencsére a Google most is jóbarát, egy adott oldalon belüli keresést a következő módon lehet elvégezni: T/9354  site:www.parlament.hu Így már sikerült rátalálni a törvénymódosításra, a 360. oldalon pedig az áhított tartalomra:

404. §
Hatályát veszti a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 6. § (2) bekezdésében az „és lakcímét” szövegrész, 26. § (3) bekezdésében az „ , azt mint szemletárgyat lefoglalhatja” szövegrész.

Az iromány adatait tartalmazó oldalt felkeresve pedig részletes információt lehet olvasni a törvénymódosítás útjáról:

  • Benyújtás: 2009.04.02
  • Állapot: Közt.elnöke aláírására vár
  • 11 bizottság vizsgálta a törvénytervezetet
  • Részletes vitára bocsátás: 2009.06.08
  • Az önálló indítvány elfogadása: 2009.06.22 19:13:33

Ha már megvan egy "iromány", akkor sokmindent meg lehet tudni arról, például a szavazás részletes eredményét is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr591210216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása