e1bandi 2009.05.06. 15:20

Számháború

Az utóbbi napok legszebben megfogalmazott éves elvárását a Nissan marketingvezetője mondta ki egy rádióműsorban: "Az idei évre a célunk a piaci részesedésünk növelése". Szép, egyszerű és erre valóban lehet törekedni, ez nem állítja lehetetlen feladat elé, maximum azokat, akik olyan titkolózásra hajlamos szektorban dolgoznak, mint az építőipar, ahol gyakran saját maguk se tudják, hogy egyes termékeiket pontosan hova is sorlják be, nem is beszélve a gyakran csak valamilyen származtatott keresletből kalkulált piacmérettel.

Azért legalább a nagy piackutató, elemző és ingatlanforgalmazó cégek a webkettes követelményeknek megfelelően szívesen megosztják az elemzőik és munkatapasztalatuk alapján összegyűjtött információt. Azt gondolom, hogy nem árulok el nagy titkot, hogy honnan is lehet információt szerezni, méghozzá benfentes jártasság és anyagi áldozatok nélkül. Igenis minden építőipari marketinges vegye csak a bátorságot és könyékig merüljön el az adatokban!

A GKI Gazdaságkutató egyrészt a nyitóoldalán kínálja a lehetőséget a hírlevélre való feliratkozásra, de aki ehhez is lusta, annak a publikus információkat közvetlenül is elérhetővé teszi. Akinek a vállát az értékesítési elvárások is nyomják, azok legalább a bizonyítvány magyarázásához találhatnak mankót. (Akitől pedig nem várnak értékesítésösztönzést, az gyorsan csináltasson PR-os, vagy marketingasszisztens titulusú névjegyet magának.)

A GKI tegnapi hírlevelében ÁPRILISI! adatokra hivatkozva hoz riportot az ingatlanpiac helyzetéről és kilátásairól. Nincs benne az autópályaépítés mint a KSH jelentéseiben, és szépen különbontva kezeli az egyes részpiacokat is (lakás-, az iroda-, üzlethelyiség- és a raktárpiac). A felmérés 2000. óta zajlik, negyedéves ismétlésekkel. 

"A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban az összes vizsgált térségben - összességében - egyáltalán nem számítanak érdemi elmozdulásra. Ez azt jelenti, hogy szerintük már elértük a gödör alját, de hosszabb ideig ott is maradunk...

...A 2009. áprilisi felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedévhez képest enyhén, az egy évvel korábbihoz képest számottevően romlottak. Áprilisban - az egy negyedévvel ezelőtti megkérdezéshez képest - kissé csökkent azon háztartások aránya, amelyek a következő egy évet tekintve biztosak abban, hogy lakást vásárolnak, vagy építenek, de ennél is jobban visszaesett azok aránya, amelyek nem ennyire biztosak elhatározásukban. Az építési-vásárlási tervekhez hasonlóan a lakásfelújítást és -korszerűsítést - biztosan vagy valószínűleg - tervezők aránya is enyhe csökkenést mutat az előző negyedévhez képest. Az előző évhez képest azonban itt is jelentős a visszaesés mértéke."

Ez utóbbi mondat különösen fájhat azoknak, akik a felújítási piacban látják egyértelműen a válságból való kiutat.

Aki a teljes riportot szeretné látni: http://www.gki.hu/hu/novelties/realestate/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acskapocs.blog.hu/api/trackback/id/tr221106303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása